Adventne okrasitve

Saša Babič, Piret Voolaid

Adventni čas je skozi zgodovino označeval čas, ko narava obmiruje, ko so dnevi najdaljši, ko zavladata hlad in tema. V folklornem koledarju gre za čas prehoda med svetovi, čas strahu in teme, ki pa so si ga lajšali z okrasitvami in lučkami. Okrasitve so izpostavljale zimzeleno rastje, torej življenje, luči pač prihod svetlobe. Eden od načinov okraševanja so tudi adventni venčki. Tradicionalno so okrogle oblike, kar nakazuje na cikličnost, okrasje pa je narejeno iz zimzelenega rastja oz. vej in plodov, tudi barvnih (npr. šipek, omelo), kar simbolizira ponovno rojstvo pomladi, plodnost in razcvet. Sodobni venčki dobivajo tudi ustvarjalnejše podobe – narejeni so iz različnih materialov, na primer iz plutovinastih zamaškov in medenjakov, ali pa šaljivo oponašajo podobo živali.

Kakšen pa je vaš adventni venček? Ste dom že okrasili? Vabimo vas, da nam pošljete fotografije vaših okrasitev na naslov: vsakdanjik@zrc-sazu.si.

Maske gor!

Vanja Huzjan

Foto: neznan avtor.

Grafit se nanaša na:

1.       ustaljeno besedno zvezo oz. ukaz: Roke gor, to je rop!

2.       civilno iniciativo, dejavno ob sredinih protestih: Maske dol!

In poziva k dejavni državljanski drži:

3.       Maske gor, to je revolucija!

To držo lahko kolektivno izražamo tudi ob petkovih protestih.

Simboli slovenstva

Ob državniškem srečanju v Novi Gorici

Saša Poljak Istenič

Na terenu v Novi Gorici in Gorici/Gorizii, kjer se pripravljajo na Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK).

Srečanje italijanskega in slovenskega predsednika, ki se oglašuje kot prvo državniško srečanje izven Ljubljane. Prevzela bosta častno pokroviteljstvo nad projektom EPK kot simbolom povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja.

Otroci z italijanskimi, slovenskimi in evropskimi zastavicami.

Policijski orkester igra himni. Otroci pojejo ob italijanski himni. Ob slovenski ne poje nihče. “Smo pa res meduze,” komentira gledalka.

Napovedani tudi protesti z udeležbo iz Slovenije in Italije, večinoma proti pogoju PCT. Tudi protesti kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti? Kot novi simbol slovenstva, saj bolj(e) angažirajo ljudi kot predsednik, zastava in himna?