Alternativna proslava ob Dnevu državnosti

Anonimen

25. junija praznujemo Dan državnosti, dan, ko je Slovenija, polna optimizma in zagona, pred 29. leti razglasila samostojnost. Danes se kaže drugačna slika: slika, ki kaže na umiranje demokracije, nestrpnost in gluhoto. Zato je bila na predvečer Dneva državnosti organizirana alternativna proslava – da se opomni na nezadovoljstvo, da se pokaže na drugačno vizijo prihodnosti. Alternativna proslava se je začela ob 19h, govori in uporniška pesem so naglasili boj za boljšo, demokratično prihodnost, za pravice in solidarnost.

Program je neprestano prekinjala skupina podpornikov vlade v rumenih jopičih, ki so izžvižgavali in s hrupom zakrivali zvočno podobo alternativne proslave ob dnevu državnosti. Podporniki vlade so bili zamaskirani, neželeč pokazati svoj (pravi) obraz, pa vendar dovolj “pogumni”, da so imeli transparente, kot “Anarhisti so levi fašisti”.

Prešernov trg pa je prepredla tudi specialna enota policije – menda v bran uradni proslavi, ki se je lučaj stran začela ob 21h. Omejevanje gibanja so uvedli že ob 18.30. Komentarji in pritoževanja mimoidočih so se nanašali na nesmiselnost blokad in bizarno ravnanje vlade, s strani policajev pa so prihajala opravičila in potrditev tako bizarne situacije, ko so v popolni bojni opremi z orožjem zavračali mlade družine, da uberejo zamišljen sprehod ob Ljubljanici.

Alternativna proslava je namreč potekala povsem mirno; še bolj mirno bi vse skupaj potekalo, če podporniki vlade ne bi neprestano poskušali preglasiti programa in provocirati zbranih.

Hkrati pa se je eno ulico stran kazal večer povsem drugače:
restavracije in gostilne so bile polne obiskovalcev, ki so zgodnjepoletni večer izkoristili za prijetno in brezskrbno druženje.

+ posts