Ljubiteljska kultura in konec leta

Pija Japelj in Saša Poljak Istenič

Kulturna društva so bila letos postavljena pred poseben izziv: kako delovati na daljavo? Pevski zbori, godbe na pihala, glasbene, folklorne, plesne, gledališke, lutkovne in še mnogokatere skupine, ki razvijajo ljubiteljske kulturne dejavnosti, so iskale nove načine ustvarjanja. “Zadnja dva tedna sta naporna, samo še snemam se, za pevske zbore in za godbo,” mi je pred kratkim potožila kulturno aktivna srednješolka. A kot pričajo pogovori, člane kuturnih društev kljub naporu tako udejstvovanje tudi izpopolnjuje in jim omogoča vsaj kratkotrajen pobeg iz monotonega vsakdanjika. Verjetno enako velja tudi za njihovo občinstvo.

Novo leto je še posebej primeren čas za praznovanja kulturnih dosežkov in razveseljevanje ljudi. Pregled virtualnih koncertov, predstav, razstav in drugih kulturnih dogodkov priča o močni ljudski ustvarjalnosti, ki je ne uspe prekiniti niti koronavirus. Nekateri dogodki predstavljajo celoletno delo, drugi obeležujejo predpraznični ali praznični čas.* Če vas kultura rešuje iz nerazpoloženja, naj vam zaželimo, da med raznoliko ponudbo najdete tudi nekaj za svoj okus in vas ustvarjalci uspejo razvedriti v tem čudnem prazničnem času.


*Čeprav je to krivično do vseh kulturnih društev, ki jih ne omenjamo, naj navedemo vsaj dva primera kulturnega ustvarjanja, za katera smo prejeli vabila. Koncert Godbe Medvode, ki je rezultat njihovega celoletnega dela v koronskih razmerah, bo prenašala Televizija Medvode 27. decembra ob 19:30, dan pozneje p mu lahko prisuhnete na YouTube kanalu Godbe Medvode. (Pred)praznični čas pa obeležuje virtualni koncert tržiških pevk in pevcev ljudskih pesmi, ki bo v sredo, 23. 12. 2020, ob 20h predvajan na YouTube kanalu Folklorne skupine Karavanke. Ker adventni čas ni bil čas za ples, pač pa čas petja, praznovanja in čaščenja, bodo nastopajoči ljudske pesmi povezali s koledniškimi voščili, program pa popestrili s predstavitvijo šeg in navad v prazničnem decembru.

+ posts