Velikonočni utrinki

Od potice do pirhov, od zajčkov do piščančkov, od žegnanja do zajtrka … in še ščepec vraževerja.

Sodelavci Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU

Potica

Potice so takšne in drugačne, in enako velja za “slovensko potico”, ki je v Evropski uniji zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost s petimi mogočimi nadevi: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.

Pirhi

Med najlepša tradicionalna krašenja spadajo pisanje (belokranjske pisanice) in praskanje (prekmurske remenke) – več o tem v prispevku Nesnovna kulturna dediščina velike noči. Najpogostejši obliki krašenja pa sta barvanje jajc v čebulnih olupkih, ki imajo vzorec na travniku nabranih rastlin, in v kupljenih barvah, na katere se nato da nalepko z velikonočnimi motivi. Obstajajo pa še mnogi ustvarjalni načini krašenja jajc – meja je zgolj domišljija.

Žegen

Vsaka jed ima svojo simboliko, povezano s krščanstvom. Jedi, ki naj bi bile na mizi za nedeljski velikonočni zajtrk, naj bi bile blagoslovljene. Letos je blagoslov, podobno kot lani, potekal prek televizijskih ekranov, pred cerkvami ali iz avtomobila.

Blagoslov velikonočnih jedil v Podutiku. Video: M. K., april 2021.

Praznične mize

Za zajtrk ali kosilo …

Praznično okrasje

Brez tega ne gre niti v koronačasu.

In še ščepec vraževerja

Okrog hiše se potrese jajčne lupine blagoslovljenih jajc, “da kače ne bi zašle v hišo”.

+ posts