Valentin Skubic

Odkar se je na našem planetu pojavilo prvo življenje (ne vemo natančno, v kakšni obliki), se nenehno razvija in je napolnilo že ves planet. Na zemeljskih tečajih v večnem ledu odkrivajo različne bakterije in v največjih globočinah morja prav tako. V zadnjem času je to življensko silo začel ogrožati človek s svojim ravnanjem.

Narava res zna poskrbeti za razvoj in ohranjanje življenja na Zemlji. Ko sem prišel v naš dom na Bokalcih in sem dobil prijetno sobo v pritličju, obrnjeno proti parku, sem si organiziral mini vrtiček pred zunanjo teraso. Ker je rodovitna zemlje tu razmeroma plitva, sem si od doma prinesel nekaj vrtne zemlje, v katero je pokojna žena pred časom med drugim posadila tudi sibirske maline. Nenadoma mi je ob žičnati ograji, ki jo imam pred teraso, zaradi vzpenjanja okrasnega srobota začela poganjati neka neznana rastlina, za katero sem najprej mislil, da je plevel, in sem jo prvo jesen porezal do tal. Ker je drugo leto spet pognala, sem jo pustil, da vidim, za kaj gre. Zdaj je že razvidno, da je pognala sibirska malina, za katero smo samo majhen delček koreninic prinesli z vrtno zemljo od doma. Nihče je ni načrtno posadil.

Naj na kratko opišem to sibirsko malino. Zelo močne rasti je, tako da ne vem, kako jo bom krotil, je pa tudi naravna posebnost. Rodi drobne plodove maline, ki so vse do končne dozoritve odeti z majhnim prozornim skafandrom, ki jim zadržuje toploto. Ne smemo pozabiti, da je rastlina doma iz Sibirije, kjer je mrzlo. Ko plod dozori, skafander poči in na voljo imamo drobno malino enakega okusa, kot so maline iz zmernega podnebnega pasu. Ali ni to primer, kako iznajdljiva je narava, ki je že tisočletja poprej, kot je človek razvil skafander za vesoljske polete, razvila skafander, da je omogočila rast in dozoritev plodov sredi mrzle Sibirije? Kapo dol pred naravo.

Maline zmernega podnebnega pasu – brez skafandra proti zamrzovanju. Foto: S. P. I., junij 2020.

Tudi koronavirus je naravnega izvora. Zakaj je udaril ravno zdaj, je težko pojasniti. Morda mu je na poti staranje prebivalstva na Zemlji?

+ posts