Vinjeta o protivladnih protestih v petek, 8. maja 2020.

Vanja Huzjan

Danes sem Omici pri kosilu pripovedovala, kako je bilo včeraj na protivladnem protestu. Rečem, da nas je bilo, kolesarje, na začetku strah. Šibko zvonenje, slišal si le vrtenje koles. Policije da je bilo več kot navadno, v zraku helikopter, parkirane marice … tesnobni čas pričakovanja, da se bo zgodilo kaj slabega. Kolesarili smo kljub temu. Potem, ko je bilo jasno, da policija ni dobila navodil za pritisk na kolesarski pravokotnik (Aškerčeva–Prešernova–Cankarjeva–Slovenska), je protest postal glasnejši, a še vedno povsem nenasilen. Opišem ji pravljični trenutek kolesarjenja po Aškerčevi proti zahajajočemu soncu; kakor v meglici so se pred menoj gibko premikale silhuete, nasproti je pihal lahen veter. Lahko bi jo začutil, svobodo, tisto, ki je je preveč, Heinejevo nočno moro … In močna simbolika: Aškerčeva!

Ko ji omenim, da je bil najpogostejši vzklik »lopovi«, se začne smejati. Prelepa je z urejeno frizuro. Mila in zlata. »Daj, povej, kaj ti je smešno?« Pravi, da so po osvoboditvi ljudje medsebojno sodelovali, predvsem pri delu. Skupaj so gradili potrebne ustanove in infrastrukturo. Brezplačno. Pripoved o idealnem svetu sklene z mislijo, da za telovadišče ni bilo treba plačevati članarine, ker so se ob koncu tedna krajani zbrali in očistili, uredili in popravili, kar je bilo treba. Zdaj plačuje TVD-ju Partizan za »ono jutranjo rusko telovadbo«.

Vprašam jo, zakaj zdaj ni več tako, kakor je bilo, in končno pride do trenutka, ki jo je spravil v smeh: »Potem so prišli lopovi!« Vprašam jo, kateri je bil ta trenutek, kje je ta špranjica? Odgovori, da ne ve.

Soočenje s strahom pred okužbo se je okrepilo s soočenjem s strahom pred avtoritarno državo. Menjave ljudi na nadzornih položajih, pritiski na medije, domačijsko poslovanje, predvsem pa sramotenje, žalitve in ponižanja – nevzdržen govor, ki jemlje dostojanstvo. Na kolesu, z levim palcem na zvoncu, si ga z možem vsak petek povrneva.

* Naslovna fotografija: Grafika iz oblikovalskega paketa za kolesarske proteste. Avtor: Ištvan Išt Huzjan, maj 2020.

+ posts