Zapisi iz samoosame št. 11

Upokojena T. S. je v času najhujših protikoronskih ukrepov in ob njihovem rahljanju pisala dnevnik in ga dopolnjevala s podatki iz medijskih poročil. Prijazno nam je dovolila, da ga objavimo na Vsakdanjiku – v več delih, predvidoma trikrat na teden. V kontekstu znova naraščajočega števila obolelih nas dnevnik spominja in opominja, kako smo se počutili v samoosami, se spopadali s tesnobo in drugimi občutki ter spoštovali ukrepe, ki jih znova uvaja vlada.

T. S.

Petek, 3. 4. 2020

Prepis podatkov za prejšnji dan: v enem dnevu, to je s srede na četrtek, se je število okužb povečalo za 56, skupaj 897, od srede na četrtek umrl en bolnik, skupaj za KV umrlo 16 ljudi. Povečuje se število obolelih v ljutomerskem domu za ostarele (33 okuženih), zdrave preselili v hotel v Mali Nedelji. V bolnišnici je tako zdaj 112 obolelih, 29 jih je na intenzivni negi, štirje so se iz bolnišnic vrnili domov. – Strah zbujajo številke na svetovni ravni; število vseh okuženih se približuje milijonu.

In kaj je poudarek jutranjih novic: DZ je včeraj potrdil zakon o treh milijardah pomoči prizadetim za pandemijo KV, veljal bo do konca maja z možnostjo podaljšanja. V naslednjih tednih sledita še dva KV-zakona. – Svet NIJZ je razpravljal o sodelovanju z vlado, to po besedah ministra za zdravje ni najboljše. – Policisti bodo za konec tedna nadzorovali zbiranje na javnih mestih, zlasti v turističnih krajih. Vlada je sprejela ta odlok menda na prošnjo občanov (županov) obalnih mest zaradi navala obiskovalcev iz notranjosti države prejšnji konec tedna.

Včeraj zvečer so mi otekle bezgavke na desni strani vratu, boli me desno uho, zjutraj sem si izmerila temperaturo, 36,4. OK. Strah me je, da bi v teh razmerah morala k zdravniku. Ali celo na specialne preglede.

Dobila sem prelom romana ND. Ni napisano, do kdaj moram narediti, a gotovo pričakujejo, da čim prej. (Vnos besedila iz rokovnika v računalnik 1. 9. 2020.)

Sobota, 4. 4 2020

Podatki za včeraj: število okuženih v svetu se približuje enemu milijonu, v Sloveniji 1000. Spodbuden podatek je, da okužbe ne naraščajo eksponentno, kot so v začetku napovedovali. Minil je mesec, ko smo v Sloveniji dobili prvega okuženega. Prišel je iz Maroka preko italijanskega letališča. Včeraj je bilo pri nas že 20 mrtvih, prejšnji dan so umrli kar štirje. Število okuženih se je najbolj povečalo v ljutomerskem domu starejših.

Povzetek stanja pri nas: slovenski državljani smo pokazali razmeroma odgovoren odnos  do preprečevanja okužb, kar je delno povezano z našo mentaliteto (ne objemamo se za vsako figo) in načinom življenja (ne gnetemo se po podzemnih …). – Ne glede na najrazličnejše  možnosti okužb je obveljalo mnenje, da se ta širi kapljično, s kontakti, morda je nevarno tudi blato. – Nič še ne vemo o dolgoročnih posledicah obolelosti, ali se nekdo, ki je prebolel KV, lahko ponovno okuži, kako dolgo je preboleli imun ipd. – Krivulja se počasi plošči, vendar vrha še nismo dosegli, rezultati so vsota treh dejavnikov: političnih odločitev, zdravstvene politike, obnašanja ljudi. (Vnos besedila iz rokovnika v računalnik 1. 9. 2020.)

Nedelja, 5. 4. 2020

Danes je pet let od atove smrti. Tisti dan je bil petek, veliki petek. Popoldne se je poslovil. Danes pa je cvetna nedelja. Sama bom. K. in G. ne bo. G. se pripravlja, jutri gre v bolnišnico, tako se je odločil. Včeraj sta bila oba pri meni na kosilu, potem sva šli s K. na sprehod, naravnost podil naju je stran. Ko sva se vrnili, smo se usedli za mizo in je povedal. In je prišel z besedo na dan. Zdaj sem razumela, zakaj sva morali ven. Ves čas se je pripravljal, kako mi to povedati, K., ki je seveda sodelovala pri njegovi odločitvi, je vse o tem, kar sledi, že vedela. – dan odločitve je bil v četrtek. Ni povedal, kaj se je tisti dan zgodilo. A da nas ne more gledati tako zaskrbljene in nesrečne. Potem je snel kapuco, pokazala se je njegova suhcena glava. Je rekel, da je ves čas nosil na glavi kapuco zato, da je skrival svojo suhoto.  Ves čas se je trudil, da mu ne bi šlo na jok. Ne bomo se videli en mesec, tudi zaradi KV. A so bili na PP kljub temu pripravljeni, da ga sprejmejo. Čeprav je bila novica zelo boleča, mi je nekoliko odleglo. Priznal je, da je bolnik. Lahko pa bi imel levkemijo in bi prav tako moral v bolnišnico. Potem je govoril tudi o tem, kaj ga tako moti na tem oddelku (da se mora sedemnajstletnik igrati s kockami, ko je čas za igranje, da mora listati po slikanicah …). Potem sem ostala sama s svojimi mislimi, spomini, tudi to bom morala preživeti. Ni druge! Pozabila sem, da me boli uho. Neko tako gluhoto čutim, nos, usta, oči, nič ni v redu, povezujem z mojo spomladansko alergijo. Brkljam po stanovanju brez pravega reda in načrta. Zdaj bom dokončala pregled pdf-ja, dobila sem tudi že naslovnico. Všeč mi je, v toplih barvah … prosila sem za en popravek.

Danes bom torej dokončala pregled knjige, zdi se mi malo sumljivo, da tako hitijo. Prav v tem mrtvem času, ko je bil izid vendar načrtovan šele za konec leta. Ali nimajo rokopisov ali hočejo izkoristiti mesec, ko se zunaj nič ne dogaja, knjigarne, knjižnice zaprte. V kolofonu piše, da bo knjiga izšla konec aprila.

In še izpis statističnih podatkov o gibanju KV: zdaj že več kot 1,1 milijona okuženih po svetu. Po številu umrlih je Španija prehitela Italijo, v Italiji obolelost upada. Prehiteva tudi Francija, mi smo po številu okuženih na milijon prebivalcev na sedemnajstem mestu. Število umrlih na dan se giblje okoli dva, večina v domovih za ostarele. Krivulja okuženih pri nas se uravnava, a še ni vrhunca. Veliko se bo pokazalo v naslednjih 14 dneh. Bolnišnice obvladajo položaj, dogajajo se vdori virusa v bele cone (bela, siva, rdeča). – Počasi bodo vpeljevali normalno stanje v zdravstvu, to pomeni, da bodo začeli sprejemati običajne paciente, opravljati preglede itd. – Pri nas več kot tisoč okuženih, 22 mrtvih, ozdravljeni zapuščajo bolnišnice. Število na novo okuženih se na dan giblje med 30 in 40 ljudi.

Poročila ob 13. uri za 4. 4.: umrlo kar 6 ljudi, skupaj 28. Potrdili 20 novih okuženih, vseh zdaj 997, 108 v bolnišnicah, 31 v intenzivni negi, 98 se je vrnilo domov. (Vnos besedila iz rokovnika v računalnik 1. 9. 2020.)

+ posts