Poletna šola vizualne etnografije

Letošnja poletna šola vizualne etnografije je izpostavila fotografsko govorico.

Manca Filak

Poletna šola vizualne etnografije, ki od leta 1997 poteka pod okriljem Avdiovizualnega laboratorija pri Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU, se je po enoletni pavzi letos prvič posvetila fotografski govorici, in ne filmskim pripovedim. K odločitvi je botrovala pandemija covid-19, saj se nam je kot organizatorjem zdelo, da je za snemanje s kamero potrebno veliko bližnjih in tesnih stikov s protagonisti in protagonistkami. Z namenom preprečitve širjenja okužb smo dodatno omilili tudi število slušateljic (pet) in intenzivneje premislili tematike udeleženk.

Poletno šola vizualne etnografije, ki je potekala od 5. do 11. julija v prostorih ZRC, je tokrat vodila priznana slovenska fotografinja Manca Juvan.

Cilj šole je bila, kljub raznolikemu fotografskemu predznanju in temam, skupna knjiga s petimi fotoreportažami, s krovno temo prostora in ljudi, ki so v njem. Slušateljice so izbrale različne teme kot tudi lokacije. V eni izmed reportaž je udeleženka skozi črno-bele fotografije upodobila vsakdan svoje babice s Škofje Loke, katere življenje je prepleteno z neprestano skrbjo za bližnje. Za črno-belo estetiko se je odločila še ena izmed udeleženk, ki je prikazala vsakdan pisca in ustvarjalca na področju uprizoritvenih umetnosti v Ljubljani. Na območju Ljubljane smo dobili uvid tudi v vsakdanje življenje zavestno nezaposlenih mladih posameznikov, ki je izpraznjeno tipičnega osemurnega delovnika. Nekatere slušateljice so ubrale nekoliko bolj avtorske pristope, na primer triptihe fotografij nevidnega dela migrantskih delavcev na območju nekdanjega Kolizeja v Ljubljani. Najbolj oddaljena lokacija pa je bila Lovrenc na Pohorju, kjer je udeleženka delavnice fotografirala aktivnosti in dogajanje Oratorija, posredno pa s tem nakazala tudi na pomembno vlogo prostovoljnega dela.

Skozi različne fotoreportaže je tako nastal pester kolaž utrinkov poletja, ko se je po dolgih zimskih in pomladnih mesecih, zaznamovanih z ukrepi in zaprtjem družabnega življenja, vsaj za trenutek sprostilo vsakdanje življenje in raznolike aktivnosti v njem.

+ posts