Zapisi iz samoosame št. 13

Upokojena T. S. je v času najhujših protikoronskih ukrepov in ob njihovem rahljanju pisala dnevnik in ga dopolnjevala s podatki iz medijskih poročil. Prijazno nam je dovolila, da ga objavimo na Vsakdanjiku – v več delih, predvidoma trikrat na teden. V kontekstu znova naraščajočega števila obolelih nas dnevnik spominja in opominja, kako smo se počutili v samoosami, se spopadali s tesnobo in drugimi občutki ter spoštovali ukrepe, ki jih znova uvaja vlada.

T. S.

Sreda, 8. 4. 2020

Sestavljam vprašanja za samointervju, da bi imela, če in ko bo potrebno, na voljo dovolj gradiva. Rada sem ekspeditivna in hitro odgovarjam oziroma postrežem s podatki. Vprašanja so npr. taka: Zakaj ste se odločili za samointervju? – Knjigo ste posvetili Ondini. Je to fiktivna prijateljica ali resnična osebnost? – Naslov romana nas pusti radovedne. Ste ga zato izbrali? – In tako naprej. V beležko, v katero sem še pred 1987 zapisala prva poglavja, zdaj zapisujem odgovore. Za pisanje dnevnika mi zelo zmanjkuje časa, saj to je zdaj moj dnevnik. Še vedno pa si zapisujem podatke o gibanju bolezni s KV. Za prejšnji dan iz statistike še tole: od doslej 30.000 testiranih 1091 pozitivnih. (Vnos besedila iz rokovnika v računalnik 1. 9. 2020.)

Četrtek,  9. 4. 2020

Samo nekaj statističnih podatkov o gibanju bolezni: po številu obolelosti Slovenija na 20. mestu v Evropi in 26. mestu v svetu. Včeraj (8. 4.) trije novi umrli, skupaj 43, 33 na novo okuženih, skupaj 1124. Potem še podatki za nekatere druge države.

Ostanite samooskrbni. Vpisala sem to geslo. Samooskrbni – v teh dneh zelo pogosta beseda. Pogledala sem, kaj o njej meni portal Fran. Pojasnjujeta jo samo SSKJ2 in Pravopis, v Gigafidi pa sem našla 192 korkondanc. Še bolj pa me je vznemirila beseda starizem, saj je doslej sploh nisem nikjer prestregla. Vpisala sem jo v rokovnik, potem pa se ji malo posvetila. V obliki vprašanja glede njenega pravega pomena in pravilne rabe sem jo našla samo med Terminologijo. Več zadetkov pa v jezikovnem korpusu Gigafida 2.0 (26 korkondanc). Tudi jaz sem njen pomen razumela drugače, v smislu nevtralnega pomena, v resnici izraža neko slabšalnost (»Ključna posledica starizma je onemogočanje vključevanja starejših v družbo in enakih možnosti participacije starejših v javnem življenju, je pa tudi dejavnik zlorab in nasilja nad starejšimi.«). Prav zanimiva bi bila študija, kako KV vpliva na jezik, nastajanje novih besed, novih pomenov. Saj gotovo te študije že potekajo. No, nekaj sem opazila tudi jaz s področja fonetike, pojav elkanja pri besedah bolnišnica, bolnišnična, bolnik. Neverjetno, kako nekateri res odlični novinarji poudarjajo ta L. Ali pa je mogoče to nov jezikovni trend. Se bom poučila.

STATISTIKA KV: na novo okuženih 28, umrlo 5 ljudi, doslej skupaj 50.

+ posts