Šega ante pante iz Železne Kaple na Koroškem

V Železni Kapli je ohranjena otroška šega spuščanja papirnatih cerkvic po potoku na predvečer svečnice, tj. 1. februarja.

Stanka Drnovšek

Prvega februarja, na predvečer svečnice, na Avstrijskem Koroškem spuščajo papirnate cerkvice po potoku. Gre za ohranjeno otroško šego, ki spominja na spuščanje »gregorčkov« (predvsem) na Gorenjskem mesec in deset dni pozneje. Niko Kuret (1998) ugotavlja, da segajo korenine te šege še v poganske čase in so povezane z vodnim čaščenjem. Kapelčani pa imajo svojo razlago, povezano z anekdoto, da naj bi v davnih časih povodenj pri sotočju treh potokov zalila vse razen romarske cerkvice na hribu.

Na predvečer svečnice otroci prinesejo pred šolo na drogove pritrjene cerkvice iz lepenke in v njih prižgano svečo. Skupaj se odpravijo proti potoku Bela, na poti pa se ustavijo še pred farno cerkvijo, kjer jih blagoslovijo. Ko pridejo do potoka, cerkvice snamejo z droga in jih spustijo po vodi.

Med sprevodom otroci kričijo »ante pante populore«, kar naj bi izhajalo iz latinskega »ante faciem populorum«, tj. iz nekdanje molitve duhovnikov med blagoslovom sveč pred cerkvijo. Ta vzklik je šegi dal tudi ime.

Spuščanje cerkvic po potoku Bela. Foto: Polona Šega. Železna Kapla, 1. 2. 2001.

Kot turistična zanimivost je šega omenjena na uradni spletni strani občine Železna Kapla: ante pante.


Reference: 

Kuret, Niko, 1998: Praznično leto Slovencev (druga knjiga). Ljubljana: Družina. Str. 529–531.

+ posts